Secure Base cursus: een veilige basis voor kinderen en jongeren in gezinnen

Training: Secure Base cursus: een veilige basis voor kinderen en jongeren in gezinnen
20 maart 2023

Het veilige basis model laat de processen zien binnen het professionele opvoeden van kinderen die te maken hebben gehad met mishandeling, verwaarlozing, afzondering of verlies. Veel kinderen hebben baat bij een veilige basis en tonen veerkracht in het omgaan met moeilijke omstandigheden. Het model laat zien dat elk moment binnen het (professionele) gezinsleven, de mogelijkheid heeft om een herstellende werking te hebben op het kind. Dus dagelijkse bezigheden zoals opstaan, eten, spelen en/of naar bed gaan, kunnen een therapeutische betekenis hebben voor het kind. De veilige basis van kinderen bepaalt mede hoe vrij zij zich voelen om te verkennen, te spelen en te leren.

Het Secure Base Model bestaat uit 5 hoofddomeinen, te weten: beschikbaarheid, sensitiviteit, acceptatie, samenwerking en onderdeel zijn van een familie (zie figuur 1). 

Figuur 1. Secure Base Model (Schofield & Beek, 2005).

Cornerstones heeft in samenwerking met de Gillian Schofield en Mary Beek van de University of East Anglia (UEA) de materialen van de Secure Base methodiek nader uitgewerkt voor de Nederlandse jeugdhulp. Cornerstones organiseert een 5-delige cursus over het werken met het Secure Base model.

Voor deze training wordt accreditatie bij SKJ aangevraagd. Wil je meer weten over de training? Neem dan gerust contact met ons op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *