Logeren, weekend en vakantie

Kennisbank item: Logeren, weekend en vakantie

Nachtje en/of weekendje logeren?

Soms gaan kinderen en jongeren die wonen in gezinshuizen een nachtje of een weekend uit logeren. Voor hen is het natuurlijk het fijnst wanneer zij kunnen logeren bij hun eigen familie of bij het netwerk van het gezinshuis. Wanneer dit niet kan, zijn er verschillende mensen (en/of organisaties) die logeermogelijkheden aanbieden.

  • Heppie vakanties & weekenden: De Heppie weekenden zijn onder andere bedoeld voor kinderen en jongeren (6 – 18 jaar) die in een (pleeg)gezin wonen. De weekenden zijn van vrijdag 19.00 uur tot zondag 16.00 uur. Je kan een kind opgeven voor een weekendcyclus. Dit betekent dat een kind vier keer mee kan met een weekend. Heppie biedt ook begeleide gezinsweekenden aan.
  • Kinderhotel De Burcht Wedde: Speciaal voor kinderen en jongeren die wonen in gezinshuizen of op leefgroepen is er het Kinderhotel de Burcht Wedde (tot 16 jaar). Er kunnen maximaal 14 personen verblijven in het kinderhotel. Sinds kort heeft Heppie vakanties & weekenden ook een samenwerking met het kinderhotel.
  • Platformgezinshuizen: Op dit platform kunnen gezinshuizen en verwijzers oproepen zien en plaatsen voor wonen, logeren en respijtzorg. Op het platform is een kaartje van Nederland te vinden met zowel beschikbare (vrije) plekken als gezinshuizen.
  • De website Jeugdhulpgroningen.nl heeft een overzicht van verschillende organisaties die logeer- en respijtzorg aanbieden (zowel deeltijd respijtzorg en logeren hoog intensief).

Vakantie: welke mogelijkheden zijn er?

Sommige kinderen en jongeren gaan samen met hun gezinshuis op vakantie. Andere kinderen en jongeren gaan met hun ouders of familie mee. Weer anderen gaan mee op een georganiseerde vakantie. We hebben een aantal mogelijkheden en organisaties op een rijtje gezet die in de regio en/of landelijk vakanties aanbieden:

  • Heppie vakanties & weekenden: Heppie organiseert ook vakantieweken voor kinderen en jongeren (6 -18 jaar) die in een (pleeg)gezin wonen. Een vakantieweek is van maandag 10.00 uur tot vrijdag 11.00 uur. De weekenden en vakanties vinden het hele jaar door plaats door heel Nederland (o.a. in Mierlo, Vierhouten, Ter Aar, Wedde, of zeilschip ‘de Eendracht’).
  • Zomerkampen Drenthe: Organiseert verschillende thematische zomerkampen (o.a. zomerkamp Kids, Survivalkamp, outdoorkamp, middeleeuws kamp, avonturenkamp, adventurekamp). Deze zomerkampen zijn tussen de 4 en 7 dagen lang en worden georganiseerd in Drenthe.
  • Vakantiekampen Groningen: Kidsproof Groningen heeft verschillende zomerkampen in de regio Groningen en een deel van Drenthe op een rijtje gezet voor kinderen (4-12 jaar).
  • Pop-up camping de Paradijsvogel: In Lelystad opende afgelopen zomer (2022) voor het eerst de pop-up camping ‘de paradijsvogel’. Deze regenboogcamping is speciaal bedoeld voor LHBTQ+ jeugdigen en hun ouders en voor jeugdigen (15 t/m 18 jaar) die zelfstandig wilden komen. De camping was speciaal zodat LHBTQ+ jeugdigen zichzelf kunnen zijn, waar ze gelijkgestemden konden ontmoeten en waar ze konden experimenteren in hun zoektocht naar hun identiteit. De eerste editie van de camping was een groot succes.
  • De website zomerkampen.net heeft een groot overzicht van zomerkampen voor kinderen in Nederland en België (5 t/m 20 jaar).