Voor gezinshuisouders is het soms een hele kunst: wat lekkers op tafel zetten voor meerdere magen. Hieronder gaan we in op een aantal foodblogs, recepten en tips voor (grotere) gezinnen!
#PleegzorgPowerFood
Een mooi initiatief van Pleegzorg Vlaanderen: zij vroegen aan kinderen die wonen in pleeggezinnen wat hun hun favoriete pleegzorgPowerFood is. Het resultaat is te zien in het onderstaande filmpje.
Verschillende foodblogs hebben vervolgens geprobeerd deze droomrecepten om te zetten in echte gerechten. Zie bijvoorbeeld: ‘Bordje spaghettiland’, een burrito van steak, frietjes, mayo en perzik ketchup, of een ware ‘unicorntaart’.
Makkelijk recept: Geroosterde paprika met Bucatini (ook voor vegetariërs geschikt!)
Een heerlijke, simpele en gezonde maaltijd uit de Italiaanse keuken. Wat heb je nodig?
Voor 8 personen:
- 800 gram Bucatini of Spaghetti (100/125 gram p.p.)
- 8 paprika’s (ong. 1 paprika p.p.)
- 1 ui en 3 teentjes knoflook
- Gesneden bladpeterselie
- Optioneel: 1 blikje ansjovis
Bereiden:
Halveer de paprika’s overlangs. Plaats ze op een bakplaat of in een overschaal onder de gril. Snijd ondertussen de knoflook en de ui in grove stukken. Bak deze kort aan in de pak totdat de ui glazig wordt. Gril de paprika’s totdat de schil zwartgeblakerd is en loskomt van de paprika. Wanneer de paprika’s zijn afgekoeld, trek de schil van de paprika. Snijd deze in grove stukken en doe deze samen met de ui en de knoflook in een blender of keukenmachine. Pureer de paprika, ui en knoflook totdat dit een fijne structuur heeft.
Wanneer je wilt, kun je een blikje ansjovis in een pan kort aanbakken en daar de paprika saus aan toevoegen voor een wat meer zilte smaak. Mocht je geen ansjovis willen gebruiken, kun je wat zout en peper toevoegen om op smaak te brengen.
Vervolgens kook je de bucatini of spaghetti tot deze beetgaar is. Roer alles vervolgens door elkaar en snipper de bladpeterselie over het gerecht. Serveer met wat geraspte parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!
Recepten en meer?
Het voedingscentrum heeft tal van recepten die je kan raadplegen. Via de mail sturen ze elke week een menu van de week. Ook hebben ze een app met meer dan 2.000 recepten.
Winterpareltjes
In deze serie vertellen we je alles over ’seizoenspareltjes.’ Elke seizoen kent haar eigen bijzondere en kenmerkende eigenschappen en daarmee gewassen die geoogst kunnen worden. Het zijn juist deze gewassen, of winterpareltjes die ons, zonder al teveel kleerscheuren de winter door kunnen helpen.
Deze groenten komen bij jou uit te buurt en dat betekent dat ze van het land in no-time bij jou op je bord liggen. Dit is niet alleen beter voor het milieu en de lokale boer, maar ook voor jou!
Groente en fruit bij jou uit de buurt is natuurlijk veel verser en daarmee niet alleen lekkerder maar ook gezonder. Belangrijke vitamines en mineralen blijven behouden waardoor jij zonder slag of stoot de winter doorkomt. Op de kalender zie je precies per maand welke groente- en fruitsoort de beste keus om te eten zijn.
Wintergroente
In de maanden december, januari en februari zijn groenten als pompoen en pastinaak heel erg geschikt voor het maken van een lekkere winterse romige soep. Wist je dat je pompoen heel goed zelf kan kweken? Op de website van Bolster, kan je 100% biologische pompoenzaadjes kopen en zelf pompoenen gaan kweken: superleuk om te doen. Je zou voor het hoofdgerecht als basis kunnen kiezen voor een roerbakschotel van aardappelen, verschillende soorten paddestoelen en prei. De linkjes hieronder verwijzen je naar de lekkerste recepten.
Winterfruit
Appels en peren zijn in de winter verantwoorde fruitsoorten: ze hebben niet de hele wereld over gereisd om op jouw bord terecht te komen. Althans dit geldt voor de meeste appel- en peersoorten, let er dus op welke soort je koopt. Een echt typisch winters gerecht is ‘hete bliksem van appels en peren.’ Kenmerkend is het bij elkaar komen van zoete, zure en zoute smaken. Omdat het fruit de hitte lang vasthoudt heeft het de naam ‘hete bliksem,’ gekregen.
Kalender
Klik om op de link voor de Seizoensgroente en Seizoensfruit Kalender,’ hierop zie per maand welke groente en fruit je het best kan kopen.