Cornerstones heeft meerdere spellen, methodieken en boeken in haar bezit die ons helpen bij ons werk. Wil je iets lenen, meer weten over een bepaalde methodiek of gewoon een keertje komen kletsen over wat we van elkaar kunnen leren, neem dan gerust contact op!
De Secure Base methodiek
Cornerstones is getraind in de UK door Gillian Schofield en Mary Beek van de University of East Anglia (UEA) in de Secure Base methodiek. We hebben al het materiaal vertaald naar het Nederlands, zoals de 5-delige training, het werkboek, het Secure Base interview voor opvoeders en voor kinderen. We denken graag met je mee over hoe je de methodiek kan gebruiken binnen jouw gezinshuis of jouw organisatie.
Visuele methodieken om gesprekken te ondersteunen: Teken je gesprek & Grafische dossieranalyse
Collega’s binnen Cornerstones hebben de cursus ‘teken je gesprek‘ gevolgd. Deze methodiek helpt om op een visuele wijze je gesprek zichtbaar te maken. Dit kan door middel van kleuren, symbolen en kernachtige beschrijvingen. Daarnaast hebben we een paar boeken van deze methodiek in de kast staan. Luister hier een podcast met de ontwikkelaar van ’teken je gesprek’ Adinda de Vreede. In deze podcast gaat zij verder in op hoe deze methodiek is ontstaan. Een andere collega heeft enige tijd geleden de methodiek ‘Grafische dossieranalyse’ (GDA) gevolgd van Martine Delfos. Deze methode biedt de mogelijkheid om het leven van een kind in beeld te brengen, waarbij alle personen, gebeurtenissen en gedragingen in 1 overzicht worden samengebracht. Kom gerust een keer langs om onze ervaringen te horen met deze methodes!
Samen in gesprek over ‘onderdeel zijn van een familie’ en andere gesprek-starters
Als onderdeel van een stage-opdracht heeft Sterre Bondt een aantal gesprekskaarten ontwikkeld om samen in gesprek te gaan over het contact met familie en wat het betekent om onderdeel te zijn van een (bredere) familie. Het spel heet ‘Samen op’. We hebben nog een aantal van deze kaartensets in onze kast liggen, dus neem vooral contact op!
Spelenderwijs in gesprek over goede jeugdhulp
Stichting Alexander heeft een Q4C kaartspel ontwikkeld, waarmee jongeren en volwassenen spelenderwijs in gesprek kunnen gaan over wat goede jeugdhulp voor hen betekent. Het Q4C-spel maakt onderdeel uit van verschillende Q4C projecten en producten in Nederland. Al deze projecten hebben als doel om aan de hand van een aantal kwaliteitsstandaarden samen met kinderen, jongeren en hun ouders de kwaliteit van de jeugdhulp mede vorm te geven. Dit spel samen met jongeren ontwikkeld. Het spel kun je gratis bestellen via de site van Stichting Alexander via deze link.
Spelenderwijs in gesprek over seksualiteit en seksueel (grensoverschrijdend) gedrag
Er zijn meerdere goede spellen in omloop om in gesprek te gaan met jongeren over het thema seksualiteit en seksueel (grensoverschrijdend) gedrag. Cornerstones heeft onlangs ‘Vlaggensysteem op een bordje’ aangeschaft. Het Vlaggensysteem op een bordje is ontwikkeld door Talk About Sexuality (TAS) als aanvulling op het Sensoa Vlaggensysteem en is bedoeld om seksueel (grensoverschrijdend) gedrag met kinderen en jongeren, ouders en professionals te bespreken.
Ook heeft Cornerstones het spel ‘Oké?!’ in de kast liggen. Dit spel is een spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag voor jongeren van 12 tot 16 jaar en heeft als thema seks, grenzen en weerbaarheid. Met behulp van dit spel kun je met jongeren het gesprek aangaan over wat oké is, wat niet oké is en waarom. Het spel is eveneens gebaseerd op het vlaggensysteem.
Tot slot, hebben we ook het spel ‘Girls’ choice’ in de kast liggen. Dit is een spel om in gesprek te gaan over wensen en grenzen in intimiteit en seksualiteit. Het spel is voor meiden van 12 tot 15 jaar ontwikkeld.